A projekt létrejöttét a Joy of moving módszer ösztönözte, amely egy innovatív, tudományosan alátámasztott nevelési módszer. A Joy of moving módszer célja, hogy játszva mozgassa meg a gyermekeket, miközben kulcsfontosságú készségeket fejleszt négy fő területen: fizikai erőnlét, motoros koordináció, kognitív működés, életvezetési készségek. A Joy of moving a teljesítmény helyett ösztönösen a szórakozásra, és a verseny helyett az együttműködésre helyezi a hangsúlyt.

A Kinder Joy of moving a római Foro Italico egyetemmel, az oktatási, felsőoktatási és kutatási minisztériummal (Piemont régió) és az Olasz Olimpiai Bizottsággal (CONI) közösen fejlesztette ki a módszert. E célból 2012-ben indítottak egy kutatási projektet, amelybe több mint ezer általános iskolás gyermeket vontak be három év alatt. A gyermekek játékokban és sporttevékenységekben vehettek részt az albai Village Joy of moving helyszínen, a motoros képességek tudománya terén végzett 18 szakember vezetésével, akiket a terület szakértőiből álló tudományos bizottság készített fel a feladatra. A projektbe bevont gyermekek fejlődést mutatnak a 4 blokkba csoportosított speciális készségek terén.

INNOVATÍV MÓDSZER

A Joy of moving módszer alapelve a játék. Nemcsak a motoros képességek fejlődését segíti, hanem a gyermekek kognitív, érzelmi és kapcsolati fejlődését is. Úgy alakították ki, hogy minden szempontból hatással legyen a fejlődésben lévő gyermekre, és szinergikus módon fejlessze a 4 blokkba csoportosított speciális készségeket, melyekre a testmozgás épül – így fejlesztve az önállóságot és a képességet a mindennapi élet kihívásainak leküzdésére.

FIZIKAI ERŐNLÉT
Testmozgás ösztönzése
MOTOROS KOORDINÁCIÓ
Összetett mozdulatok tanulása
KOGNITÍV MŰKÖDÉS ÉS KREATIVITÁS
Tervezés, koordináció, kiváló megoldások
ÉLETVEZETÉSI KÉSZSÉGEK
Célok meghatározása, pozitív gondolkodás, hatékony kommunikáció
4 TERÜLET
A 4 TERÜLET KÖZÖSEN MUTATJA AZ UTAT A CÉL FELÉ
 
Önállóság, hozzáértés, kapcsolatok – a fiatalok készségeinek fejlesztése örömteli módon
FIZIKAI ERŐNLÉT
ETestmozgás ösztönzése
MOTOROS KOORDINÁCIÓ
Összetett mozdulatok tanulása
ÉLETVEZETÉSI KÉSZSÉGEK
Tervezés, koordináció, kiváló megoldások
ÉLETVEZETÉSI KÉSZSÉGEK
Célok meghatározása, pozitív gondolkodás, hatékony kommunikáció
4 TERÜLET
A 4 TERÜLET KÖZÖSEN MUTATJA AZ UTAT A CÉL FELÉ
 
Önállóság, hozzáértés, kapcsolatok – a fiatalok készségeinek fejlesztése szórakoztató módon

KÉZIKÖNYV

The Manual

A mozgástól az életvezetési készségekig

A kutatásból és a 20 közreműködő tapasztalatából levont következtetéseket a „Joy of moving. MindMovers & ImaginAction” című kézikönyvben gyűjtöttük össze, amelyet minden érdekelt fél haszonnal forgathat, legyen szó intézményről, sporttal foglalkozó szakemberről vagy magánszemélyről.

A több évtizedes és összességében több területet lefedő tapasztalattal rendelkező csapat által összeállított könyvben a különböző szakterületek anyaga egy közös célt szolgál: a gyermekek nevelése a testmozgás, szórakozás és tanulás révén, mely egész életükben a javukra válik.

 

Theory icon

ELMÉLET:

a nevelési modell

Practice icon

GYAKORLAT:

80 testmozgásra épülő játék

 

JÁTÉKOK AZ EGÉSZ CSALÁDNAK

Joy of moving játékok a benti és kinti szórakozáshoz

A „Joy of moving. MindMovers & ImaginAction” kézikönyv alapján 20 oktatóvideót készítettünk az otthoni és szabadtéri tevékenységekre szabva, 3–10 éves vagy annál idősebb gyermekek számára. A játékok segítségével a gyermekek a 4 blokkba csoportosított speciális készségekre épülő módszert alkalmazzák.

PHYSICAL FITNESS
FIZIKAI ERŐNLÉT
Ezek a játékok a gyermekek fizikai egészsége szempontjából hasznos testmozgást biztosítanak.
TALÁLD MEG A REJTÉLYES TÁRGYAT 3 éves kortól A JÁTÉK CÉLJA

Ez a nagy népszerűségnek örvendő játék életkortól függetlenül játszható. Fejleszti a gyorsaságot és a reakcióképességet. Ki a gyorsabb: Ön vagy a gyermeke? Próbálják ki a játékot, és kiderül!

MOTOR COORDINATION
MOTOROS KOORDINÁCIÓ
Ezek a játékok hagyományos eredetűek, és a sportos játékok felé tartanak; történetmeséléssel és drámajátékkal indulnak a több sportot magukban foglaló játékok felé haladva.
LABDAFOGÓ 7 éves kortól A JÁTÉK CÉLJA

Ez közkedvelt játék életkortól függetlenül játszható. A gyorsaságot és a reakciókészséget fejleszti. A gyermekek játékosan versenyeznek különböző tárgyakért, amelyek különböző tevékenységek elvégzésével szerezhetők meg a társaktól és adhatók át nekik.

COGNITIVE FUNCTIONS
KOGNITÍV MŰKÖDÉS ÉS KREATIVITÁS
Ezek a játékok a gyermekek fizikai egészsége szempontjából hasznos testmozgást biztosítanak.
FÉNYMÁSOLAT 6 éves kortól A JÁTÉK CÉLJA

Az emberi testtel kapcsolatos ismeretekre építő memóriajáték.
A másik játékos által végzett mozdulat megfigyelése után a gyermek megismétli azt másik síkban és másik testhelyzetből indulva, ami fejleszti a mozdulatok és testhelyzetek mentális értelmezését.

LIFE SKILLS
ÉLETVEZETÉSI KÉSZSÉGEK
A játékok célja az összes olyan életvezetési készség fejlesztése, amely hasznos lesz a jövő fiataljai és polgárai életében.
SATCHADA 8 éves kortól A JÁTÉK CÉLJA

Ez a hagyományos bangladesi játék azon életvezetési készségek szimulációjára épül, amelyeket a gyermek tudatosan el kíván sajátítani. A játék különlegessége nem is magában a tevékenységben rejlik, hanem annak lefolyásában és alakulásában, melyek célja elsődlegesen az interperszonális készségek fejlesztése.

VILLAGE JOY OF MOVING

Kutatóközpontunk

A Village Joy of moving egy sportokra specializálódott kutatóközpont, amely az innovációra és oktatásra fókuszál a motoros tevékenységek terén. Egy tudományos bizottság működteti nagy hozzáértéssel, a célokat is a bizottság jelöli ki. A kísérleti projekt 2012-ben indult Albában, azóta a Village Joy of moving egy többfunkciós sikermodell, amely megfelelő inspirációt nyújt a jövőre. Egyediségének és fenntarthatóságának köszönhetően a világon máshol is könnyedén kialakítható.

A Village Joy of moving lelke az azt működtető csapat, amely a motoros képességek szakértőiből és diplomás szakemberekből áll. Céljuk, hogy megosszák a Joy of moving módszer alapelveit, melyeket egy három évig tartó kutatási projekt során fejlesztettek ki jelentős intézményi partnerekkel együttműködve. A Village Joy of moving csapata folyamatosan arra törekszik, hogy a sportok és játékok terén született innovációkat országos és nemzetközi szinten is terjessze. Így többször körbeutazták Olaszországot, valamint a módszer 2015-től Franciaországban, Indiában, Mexikóban, Brazíliában és az Egyesült Királyságban is elérhető.

 

 

Icon of man stretching
10
a motoros képességek tudománya terén végzett 10 szakember
International implementation icon
a módszer nemzetközi alkalmazása